2009. szeptember 9., szerda

Harcsapofás derelye

A harcsapofás derelye kulináris delikatesz, itthoni vizekből.

A harcsapofa feszes, zamatos húsához képest a túrókockák lágyan omlanak. A grillezett édeskömény adja a ropogósságot a tányéron, míg a könnyű, pikánsan szúrós kovászolt tormalevél (szintén hazai különlegesség!) velouté összefogja az ételt.


Harcsapofás derelye
Túrókocka-falatok
Grillezett édeskömény
Könnyű kovászolt tormalevél velouté

Haracsapofás derelye
A harcsapofa, mint alapanyag a blogon szeptember slágere, előző posztunkban részletesen írtunk feldolgozásin technológiájáról.

A töltelékhez:
- 2-3 harcsafej, középen kettévágva
- édeskömény zöldje, finomra vágva

Alaplé:
- Vöröshagyma, nagy kockákra vágva
- Póréhagyma fehér része, nagy kockák
- Karalábé, nagy kockák
- Édeskömény nyesedékek
- Édes, fehér csöves paprika, félbe vágva, kimagozva
- Csillagánizs (1 db)
- Feketebors (5 szem)
- Citromhéj (kétujjnyi, frissen hámozott)

Tészta:
- 30 dkg búzaliszt
- 1 egész tojás, 2 sárgája
- só

Technika (az előző posztban leírtakon túl):
Kemény gyúrt tésztát készítünk, majd háztartási fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, legalább egy órára. Többször átdolgozzuk, majd finomra nyújtjuk.
A hűtőben dermesztett harcsapofa-roládot egyenlő darabokra vágjuk.
A harcsapofa darabokkal megtöltve, hengeres, „agnolotti-szerű”, csomagolt szaloncukorra emlékeztető derelyéket készítünk. Frissen készre főzzük, lobogó, sós vízben kb. 4-5 perc alatt.

Túrókocka-falatok
- 25 dkg túró
- 5 dkg búzadara
- 1 ek. tejföl
- 1 tojás
- só
- zsemlemorzsa
- vaj

A túrót áttörjük, hozzávalókat (a morzsa és a vaj kivételével) összedolgozzuk, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a dara megszívja magát. Gombócokat formázunk, majd forró, sós vízben kifőzzük. Közben vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A meleg gombócokból szabályos kockafalatokat vágunk, amelyeket megforgatunk a pirított zsemlemorzsában. Tálalásig melegen tartjuk.

Grillezett édeskömény
- 2-3 édeskömény

Az édesköményt keresztben kettévágjuk, majd kb. 3 mm vastagságú keresztmetszeteket vágunk belőle. Azokat a részeket, amelyeket már nem fog össze a torzsája, a fenti alapléhez használjuk.
A keresztmetszeti szeleteket sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal ecseteljük. Forró rácson meggrillezzük mindkét oldalukat. Ettől az édeskömény kellőképpen összeesik, „megsül”, de még nagyon is ropogós marad.

Könnyű kovászolt tormalevél velouté
- 1 salotta hagyma, finomra szeletelve
- 0,4 l beredukált harcsaalaplé
- 20 dkg kovászolt tormalevél
- 0,1l tejszín, vaj

A salottát megfuttatjuk a vajon, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a finoman kinyomkodott, majd csíkokra vágott kovászolt tormaleveleket, és kis lángon 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, egyszer felforraljuk, ezután 5 percig kis lángon főzzük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk infuzionálódni. 30 perc múlva a mártás már haragoszöld színű lesz. Átszűrjük, sózzuk-borsozzuk.
Szándékoltan nem használunk alkoholt, a kovászolt tormalevél egyedi, szúrós, pikáns, savanykás íze az összes munkát elvégzi. Annyira különleges alapanyagról van szó, hogy egy későbbi posztban külön szeretnénk vele foglalkozni!
Célunk, hogy a mártás könnyű legyen, szinte „iható”, egy adaghoz ½ dl jár belőle.

Tálalás
A tálalás itt szándékoltan annyira kaotikus, mint egy folyómeder alja, ahol a harcsa előszeretettel tanyázik. A grillezett édeskömény adja az étel ágyát, rajta pedig lazán elrendezve váltakoznak a túrókocka-falatok és a derelye. Elképzelhető, hogy az egyik derelyét felvágjuk, csak hogy a harcsapofa töltelék jellegzetes vágási felülete is látszódjon.
A könnyű veloutét külön kiscsészében tálaljuk, a vendégre bízzuk, milyen ütemben adagolja és fogyasztja.

4 megjegyzés:

  1. Ez a kovászolt torma levél nagyon izgalmasan hangzik. Hogyan kell elképzelni?! A kovászos uborkába használsz torma levelet és ezt dolgozod fel? Mert ha igen akkor ezt tovább is lehet gondolni, mert én mindig rakok a kovászos uborkába meggy vagy szőlő levelet. Amiknek nincs ennyire pikáns ízük, de talán lehet ezzel is kezdeni valamit.

    VálaszTörlés
  2. Zsengébb tormaleveleket erüktől megfosztva, felaprítva sós vízben megfőzünk (kb.15 perc). Aztán leszűrjük. A megfőtt levelek egyik felét a dunsztos üvegbe tesszük, 2-3 burgonyát kockára vágva, pirított kenyeret, fokhagymát teszünk rá, sózzuk, borsozzuk, majd a levelek másik részét helyezzük rá, pirított kenyeret teszünk a tetejére és az egészet felöntjük vízzel. 2-3 napig erjesztjük. Utána a burgonyát és a kenyeret kiszedjük, a leveleket használhatjuk.

    VálaszTörlés
  3. Márkaséf csak nem fog megharagudni, hogy beleütöm az orrom a kovászolt tormalevél kérdésbe. Üdv

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Ez most teljessen beindította a fantáziám! Mit is kovászoljunk és azt hogyan is használjuk fel!

    VálaszTörlés