2009. december 7., hétfő

Csuka Újházi-stílusban

Ez az étel igencsak megkésve készült a Czifray-verseny legutóbbi fordulójára. A „polgári leves a 21. században” kiírás komoly fejtörést okozott nekünk.

Egy ilyen tételt értelmezni kell, mielőtt nekilátunk a megoldásnak. Amire jutottunk: a polgári leves tükrös. Nem velouté, nem krémleves, nem emulzió. Áttetsző, kristálytiszta lé.

A gasztronómiai sakkfeladvány azonban itt nem ért véget! A Czifray-verseny lényegét abban látjuk, hogy klasszikusokat, sőt klasszikusok előtti klasszikusokat interpretálunk friss technológiai megoldásokkal és szemléletben. A cím, a „polgári leves” viszont ez ügyben is béklyó. Ha arra gondolok, polgári leves, akkor bármiféle „nouvelle cuisine” étteremlátogatás helyett egyszerűen szeretnék leülni, és tükrös levest enni, cirkalmas porcelántányérból, szalvétával a nyakamban.

Az alábbi receptben egy klasszikust dolgoztunk fel, az Újházi-levest. Ez hagyományosan tyúkból készül, és stílusát a tálalás, valamint a sajátos levesbetétek adják meg.

Csukahúsleves
Diós cérnametélt kelkáposztával
Karalábé, gomba, karfiol és sárgarépa vajas-csukaemulzióban megpárolva
Zöldborsópüré
Csukafilé serpenyőben sütve

Mivel ugyanezen fordulóra egyszer már halban utaztunk (Harcsapofás derelye: itt), polgári levesünket csukából főztük, a részletekben pedig Újházi-jelleget kívántunk hozni. Mindezt szándékoltan puritán módon. Ebben az ételben a vendégnek alkalma nyílik villájára tűzni egy-egy falat gombát, karalábét, karfiolt is, agar-agar és habszifon használatát mellőztük.

Dekonstrukciót végeztünk, a könnyebbik fajtából. Hangsúlyozzuk: ez a tányér nem ér fel egy klasszikus Újházi levessel. Annak nyomába nem ér, nem helyettesíti. Nem is leves. Ez egy könnyű előétel, amelyben az Újházi-jelleget hozzuk. Érdekes, apró utazásra invitáljuk a vendéget, aki az Újházi-betét elemeit külön-külön villájára tűzheti, a leves-esszenciát 1dl mennyiségben üvegpohárból kortyolhatja. Előétel ez, nem más, amely a szakácsot és a vendéget is szórakoztatni óhajtja.

A csukáról
Kalla Kálmán is megjegyezte a 60. születésnapján megjelent életmű-könyvében, hogy a csuka a legjobb ízű édesvízi halunk. Ezzel mélyen egyetértünk.


(Olvasóink igencsak másként értékelték ezt a kérdést!)

A csukahús különlegesen értékes halhús, tömör, mégis zsenge ízű, első osztályú alapanyag. Viszont tény, hogy éttermekben továbbra sincsen jövője, mivel nagy mennyiségben frissen, rendszeresen lehetetlen hozzájutni.

A másik probléma az ízén túlmenő hátrányos tulajdonságai: hasznos súlya nagyon alacsony, a fej kiteszi az állat tömegének közel negyedét. Emellett pedig egészen különlegesen sunyi Y-szálkákkal tarkított a húsa. A csukát szálkamentesre filézni nagy türelmet igényel, nem való egy forgalmas étterem konyhájára. Nem véletlen, hogy a nagy francia klasszikus, a quennelles de brochet, vagyis a csukagaluska is gordiuszi csomóként oldotta meg ezt a kulináris problémát, az íz megmarad, de szálkáknak nyoma sincs a homogenizált, átdolgozott csukagaluskában.

A csuka úgy adja ki legjobban az ízét, ha az elkészítésnél kap egy kis gellert, „gipsy flavour”-t, ahogy ezt Marcellin Marc mester nem egyszer emlegette. Szintén nem véletlen a diós csuka klasszikus kreáció, a dió aromái nyitják meg az utat a csuka diadalmenete előtt.
Ezért ebben a receptben a csukát barnított vajon sütöttük (beurre noisette, alkalmazva korábban: itt).

Csuka „húsleves”
Hozzávalók:
- 80 dkg csukagerinc, fej
- 1,2 l víz
- 1 kis vöröshagyma, hámozva, egészben
- 1-2 édes csövespaprika
- 10 dkg sárgarépa, darabolva
- 7 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg gomba
- 10 dkg karalábé
- 7 dkg kelkáposzta
- 7 dkg karfiol
- kis darab gyömbér
- pár szem szárított erdei gomba
- néhány szemes fehérbors
- só
Ez a recept egy kifinomult levest eredményez. A hozzávalókat hideg vízzel felöntjük. Felforraljuk, lehabozzuk. 90 percen át főzzük. Közben sózzuk. A végén elzárjuk a lángot, és még 10 percig állni hagyjuk. Óvatosan kiemeljük a benne főtt anyagot, majd gézen átszűrjük.
Az eredmény egy consommé jellegű, intenzív, de cseppet sem tolakodó zöldséges hallé. Ha megbocsájtják: Újházi-csukaleves.

Diós cérnametélt kelkáposztával
Sós vízben cérnametéltet főzünk, leszűrjük, kevés vajjal és tört dióval átkeverjük. A klasszikus Újházi-betét, a cérnametélt azért készül dióval, hogy tisztelegjen a csuka előtt. Julienne-re vágott kelkáposztát sós vízben 45 másodpercig blansírozunk, majd vajon átforgatjuk. A diós cérnametéltet fémgyűrűben formázzuk, a kelkáposztát ráhelyezzük, közepébe párolt sárgarépa-batont szúrunk.

Karalábé, gomba, karfiol és sárgarépa vajas-csukaemulzióban megpárolva
A csukaleves egy részét harmadára beforraljuk és vaj hozzáadásával intenzív emulziót készítünk. A karalábéból golyókat vágunk, a karfiolból a legszebb mini-rózsákat válogatjuk ki. A gombát (jelen esetben lila pereszke) méretétől függően darabokra vágjuk. A sárgarépából klasszikus batonokat vágunk. Minden zöldséget egy percig blansírozunk sós vízben, majd lábosban fedő alatt, a csukás-vajas emulzión ressre pároljuk.

A Zöldborsópüré visszatérő klasszikusunk, receptjét lásd: itt és itt.

Csukafilé serpenyőben sütve
A bőrös csukafilék mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk.A serpenyőt nagyon felforrósítjuk, kevés olajon bőrös oldalukkal lefelé kezdjük el a csukafilék sütését. 60-90 másodperc alatt a bőr szép színt kap, ropogóssá válik. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, vajat, héjastul tört fokhagymagerezdeket és pár szál friss kakukkfüvet adunk hozzá. A serpenyőt kis lángra tesszük vissza, és a forró vajjal folyamatosan locsolgatva, készre sütjük a csukafiléket.
Bőre nélkül ildomosabb tálalni, mi azonban annyira tiszteljük e párducmintás bőrű vízi harcost, hogy ropogósra sült bőrét is megmutatjuk a tányéron!


Tálalás
A tálalásban a bevezetőben kibontott gondolatmenetet illusztráljuk. Az Újházi betételemeket egyenként tesszük közszemlére.

A vastag falú mini-üvegpohár a tálalást követően égési sérülések veszélye nélkül kézbe vehető, és a benne felszolgált csukahúsleves még nagyon meleg állapotában kortyolható.

9 megjegyzés:

 1. Nagyon szép poszt, gratula. Amúgy toll a fületekbe, a legfinomabb hazai édesvízi hal a kecsege, messze felülmúl minden mást, ráadásul szálka nélkül. Kétszeresébe is kerül a csukának :)

  VálaszTörlés
 2. Ha jobban belegondolok, ez lehet akár egy fúziós étel is. Ha a metéltet kiváltjuk hajdina tésztára és úgy fogyasztjuk mint a soba-t

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

  Üdv,
  Nelli

  VálaszTörlés
 4. A halleves készítésénél a fehérbort és a zellert ( zellerszár ) hiányolom.
  Tökéletesíthette volna az alaplét.
  Az ötlet egyébként tényleg nagyszerű, de talán egy kicsit túlvariált a tálalása.
  Leegyszerűsítve pedig étlapképes is lehet. Alaplé, pászkás csukagombóc, zöldségek. Egy szép tányérba minden.

  VálaszTörlés
 5. Azért nincsen benne fehérbor és zellerszár, mert pont az volt a kísérlet lényege, hogy kizárólag klasszikus Újházi alapanyagokból főzzünk csukalevest. Ezek a hozzávalók a Gundel "Kis magyar szakácskönyv" Újházi tyúkleves receptjéből származnak.
  Az egyszerűbb tálalást egyébként minden szinten támogatom (bár azért ez mégiscsak egy versenytányér lenne).

  VálaszTörlés
 6. Hozzáteszem, hal-alaplében kifejezetten kerülöm a bort. A hal-alaplé az szóljon a halról. Ott a zöldség is csak aláfest, kiemel. A fehérbor hal-alaplébe túl karakteres, elviszi a hal tiszta természetes ízét. Befejezett mártásokba, pl. hal-alapú veloutékba természetesen nagyon is meghatározó a fehérborok, vermutok használata. Az alap-lé csak alapanyag, befejezést igényel. Csirke-alaplébe, egyáltalán, semmilyen alaplébe sem teszünk alkoholt.
  De természetesen ez egyéni ízlés kérdése. Az alaplevek, mártások intim dolgok, minden szakács magának alakítja ki őket.
  És a mostani receptet ez nem érinti. Az üvegpohárban lévő dolog egy leves, könnyű consommé jelleggel. A hal-alaplevek egyik lényegi tulajdonsága, a kollagén jelleg nincs jelen, az arányoknak köszönhetőn. Éjszakára hűtőbe téve éppen csak kocsonyásodott.

  VálaszTörlés
 7. A zellert meg a bort hiányolva éppen a koncepció nem lett itten felfogva, az az érzésem. Újházi stílusban. Nem francia, nem mediterrán, nem skandináv, Újházi. Benne van a címben, csak olvasni kell. Arról meg, hogy egy alaplét bor tökéletesítene, arról magam sem hallottam, igazából hogy kerül a csizma az asztalra? A pászkás csukagombócleves meg mitől volna Újházi stílus? Nem értettem ezt a hozzászólást. Még ha az öreg kakast vagy tyúkot hiányolta volna az Újháziból, azt is jobban megérteném :) Az meg nekem kicsit nagymellényes, hogy valaki úgy rendelkezik egy étel "étlapképességéről", hogy még nem is találkozott vele.

  VálaszTörlés
 8. Bármit lehet támadni és bárkit lehet hülyének nézni. Ettől ennyire széthúzó ez a szakma. Természetesen a véleményem mellé a nevemet is adom. Most is.
  A mondat értelmezéséből evidens, hogy az alaplé a pohárban lévő dolgot jelenti és nem a klasszikus "hal alaplét". Húslevesről nem beszélhetünk, ha az csak a fejből és gerincből lett főzve. Ezért alaplé. A gerincleves nem hangzik túl jól.
  Az ötletet továbbra is jónak tartom, de tökéletesíteni kell! Ahogy rugalmasan kezeled az eredeti receptet ( dió, vaj, ropogósra sütött filé, stb ) , úgy nem gondolom hogy a bor akkora vétek lett volna. A zeller meg minden Újházi levesben szerepel. Még a a Gundel Kis magyar szakácskönyvében is.
  És ha jól értelmezem a ...akármi "stílusban" kifejezést az törvényszerűen nem ragaszkodik az eredetihez, csak stílusában követi azt.
  Kalla Kálmán jó ismerősöm. Nagyra ( a mai magyar gasztronómiában a legnagyobbra ) értékelem munkásságát. Többször beszélgettem már Vele hasonló témákban. Valószínűleg Ő is inkább az ötletet értékelné.
  Gyakran olvasom a blogodat. Sok jó dolgot csinálsz, rengeteg zseniális ötleted van! Gratulálok hozzá! Ha megtalálod a középutat akkor fogod a tökéleteset megalkotni!
  Tűzőgép nevű hozzászólónak javaslom, hogy többet olvasson, gyakoroljon, képezze magát és akkor talán Ő is el tud képzelni egy ételt úgy hogy nem is kóstolta.
  Az ízek felől kétségem sincs!

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm a hozzászólást és a biztatást, jó tudni, hogy páran legalább rendszeresen idenéznek. Részemről széthúzásról szó nincs, ez az oldal végképp nem erről szól. A zeller tényleg szerepel az Újházi receptben, halhoz soknak éreztem, ezért nincsen benne. Az ötleten egyelőre túllépünk, és a következők felé tekintünk:)

  Kalla Kálmánt én is nagyon kedvelem, munkásságát tisztelem, könyveit forgatom, receptjeit használom. Bárcsak több ilyen doyenünk lenne. Üdv: Adorjányi Máriusz

  VálaszTörlés