2009. május 10., vasárnap

Angol reggeli/ Porridge & English breakfast

Az ételek az alábbi kiírásra készültek: http://buvosszakacs.blog.hu/2008/12/21/czifray_palyamuvek#more834688

Mindkét pályázati feladat a tradicionális „reggeli Angliában” témakört dolgozza fel.
A zabkása és az angolreggeli népszerű alapételek Angliában, a mindennapi élet és identitás részei. A tányérok stílusukban is kapcsolódnak egymáshoz.

A zabkása a legalapvetőbb angol reggeli étel. Konyhákon is közkedvelt, délelőtt 10 óra tájban londoni szakácsok, mosogatók tízezrei kanalazzák a porridge-ot. Hagyományosan tejjel készül, és tejszínnel, fűszerekkel, mazsolával, mogyoróval, magokkal, stb. lehet gazdagítani.
Az ötlet, hogy felfújtként próbáljuk ki e versenykiírásnak köszönhető. Működik, finom és látványos is. Eszpresszó csészében kínált kardamomos kávészósszal desszertirányba változik. A kávészósz amellett, hogy harmonizál a felfújttal, emlékeztet a zabkása eredendően reggeli mivoltára.

A habart tojás témában elkészített étel minimalista kompozíció, amely a klasszikus angolreggelit transzformálja előétellé. A habart tojáson kívül más jól ismert hozzávalói (véreshurka, bacon, gomba) nem a hagyományos technikával készülnek.

Mindkét tányér törekszik a letisztult, egyszerű, és remélhetőleg harmonikus végeredményre. A Czifray versenyen is ez a cél: a megadott alaprecepteket, régi magyar ételleírásokat megérteni, feldolgozni, és mai technikákat használva progresszív, de tiszta és egyszerű ételeket elkészíteni.

1 megjegyzés:

  1. Tökéletes megfogalmazása annak, hogy miként kellene a magyar konyhát megújítani.

    VálaszTörlés